2013.03.28.
02:35

Írta: woluz

Cukor helyett...

A cukrot nagyon gyorsan felejtsük el és iktassuk ki az étkezésből, ami azt is jelenti, hogy ne használj cukrot és kerüld a cukor tartalmú ételeket és italokat. Ezt úgy tudod elkerülni a leghatékonyabban, ha otthon magad készíted el a napi betevő édességet, sütit, bármit ami édes.

Egy kis odafigyeléssel egyébként szerintem baromi könnyű elkerülni a cukor fogyasztást. Noh, de lássuk mivel helyettesítheted a cukrot.

Még egy kis érdekességet gyorsan az elejére, igaz, hogy a bejegyzés az édesítőkről szól, de ezt muszáj tudnotok:

Barna cukor

barna_cukor.jpgA fehér cukor egészségesnek kikiáltott alternatívája a barna cukor, melyet ugyanúgy cukorrépából, azonos eljárással állítanak elő azzal a különbséggel, hogy a folyamatot még azon a ponton leállítják, ahol a tisztítás nem teljes, vagyis a cukor még tartalmaz természetes anyagokat. (a barna cukornak a kereskedelemben festett változatai is fellelhetőek).

A megőrzött vagy hozzáadott melasztartalom a barna cukornak különleges aromát és jellegzetes színt biztosít. Az igazság az, hogy a szervezetre gyakorolt hatásai csaknem azonosak a hagyományos cukoréval. A barna cukor egyszerűen csak kevésbé finomított változata a fehér cukornak, vagy rosszabb esetben fehér cukor színezve. Ezenkívül a barna cukor érezhetően drágább, mint a fehér.

Természetes édesítők

Méz 

A méz energiatartalma csak egy kicsit alacsonyabb, mint cukoré (kb. 320 Kcal/100g), ám rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, úgy, mint kalcium, kálium, vas, mangán és C-vitamin, biotin és pantoténsav tartalma is igen magas. Aki nem szeretne hízni, csak mértékkel fogyassza. Tehát kis adagban orvosság, nagy adagban sajnos nem sokkal jobb a cukornál, így nem javasolt a fogyasztása diétában!

Gyümölcscukor

Ez a legédesebb cukorfajta, amelyről elterjedt, hogy sokkal egészségesebb a kristálycukornál, bár ez így nem feltétlenül igaz. Előnye, hogy mivel fogyasztásakor az anyagcseréhez nincs szükség közvetlenül inzulinra, kiválóan alkalmas diabetikus termékek előállításához. Viszont a szénhidráton kívül nincs benne tápanyag, így akár üres kalóriának is nevezhetjük.

Vannak azonban olyan édesítők, amelyek amellett, hogy nem hizlalnak, egészségesek, a fogaidat is védik, és sok bennük a nyomelem. És ami a lényeg: nem laboratóriumban készülnek!

Szőlőcukor

Természetes formájában a gyümölcsökből és a mézből származik ez a cukorfajta, amely azonban burgonya- vagy kukoricakeményítőből is kinyerhető. Mivel a szőlőcukor gyorsan felszívódik, és hirtelen megnöveli a vércukor- és inzulinszintet, sportolóknak, gyerekeknek és szívbetegeknek különösen ajánlott. Érdemes azonban figyelni arra, hogy a megemelkedett vércukorszint gyorsan le is csökken, és ezt azonnal éhségérzet követi.

Xilit (Xylitol, nyírfacukor)

Hatása alapján csodaszernek tűnik - alacsony a kalóriatartalma (40%-kal kevesebb, mint a cukoré), nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ezáltal nem leszel éhes, glikémiás indexe mindössze 7 (ez a kristálycukor estében 68). Leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből állítják elő.

Tulajdonságaiban hasonló a cukorhoz, lehet vele sütni, főzni, egyedül élesztős tészták elkészítéséhez nem használható, mert az élesztő nem bontja.

megj.: egyszer pudingot főztem xilittel és totál oda éget az alja... :/
Mindig van itthon, de sosem használtam eddig, mert szénhidrát = kalória tartalma van ennek is... és ha lehet az édesítésen kalóriát spórolni, akkor miért ne?

Xilitet ma már szinte bárhol tudsz vásárolni.

Természetes energiamentes édesítők

Stevia

És hogy miért is jó? Természetes, édesítőereje háromszázszorosa a cukornak, a vércukorszintet egyensúlyban tartja, serkenti a máj és a hasnyálmirigy működését.
Külsőleg gombák, aknék és egyéb bőrproblémák kezelésére használható erős gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő tulajdonságai miatt. Ha ez nem lenne elég... csökkenti a magas vérnyomást, és segít az ínygyulladás leküzdésében.

Több formában is elérhető, folyékony, por és tabletta.

megj.: Először ezzel a fajta természetes édesítővel próbálkoztam, de túl drágának találtam az üvegcse méretéhez képest. Folyékony formában vásároltam, úgy, hogy a mellék ízt is tartalmazza (van olyan is, ahol kivonják belőle, bár fene tudja, hogy milyen eljárással). Tapasztalatom szerint nem lehet vele túlédesíteni az ételt, mert ha sokat teszel bele kesernyés lesz. Az üveg cseppentőjét baromi macerás nagyobb adag ételnél használni. És több, mint 2000 Ft volt 80ml. Lehet másformában (por vagy tabletta vagy mellékízmentes folyadék) megéri, de használat során nekem nem lett szimpatikus, az egészséges mivoltát leszámítva.

Steviat ma már szinte bárhol tudsz vásárolni.

Eritritol

Természetes úton képződő cukoralkohol, amelyet a cukor erjesztésével állítanak elő, a joghurtkészítéshez hasonló folyamattal. A cukornál mintegy 30%-kal kevésbé édes, de grammonként mindössze 0,2 kalória van benne, amely gyakorlatilag nullának tekinthető. Egészségügyi előnye, hogy a legnagyobb része felszívódik a vékonybélben, csak nagyon minimális mennyiség kerül a vastagbélbe, így nem okoz bélproblémákat. Kutatások szerint a felszívódott mennyiségnek több mint 90%-a változatlan formában távozik a szervezetből a vizelettel, 24 órán belül. Így szinte semmi nem marad a szervezetben, biztonságos és nem hizlal. Utóíze minimális, csak az ízekre, aromákra érzékenyek éreznek valami kis utóízt a fogyasztása során. Ételbe, italba kiválóan használható, hiszen így alkalmazva még enyhébb az utóíze.

Szukralóz

A szukralóz egy módosított nádcukor, melyet természetes cukormolekulából állítanak elő oly módon, hogy három hidroxil egység helyére klór iont ültetnek. Az átalakítás eredményeként egy olyan intenzív édesítőszert nyernek, melynek mellékíz nélküli cukor íze van. Magas hőmérsékleten csakúgy, mint oldatban stabil, sütéshez, főzéshez is kiválóan felhasználható. A fehér, vízben könnyen oldódó kristályok a cukornál mintegy hatszázszor édesebbek. A szukralózt az emberi test nem hasznosítja, ezért nem biztosít energiát.

bővebben...

Még több természetes édesítőről ITT olvashatsz...

  • Szorbit
  • Mannit (Mannitol)
  • Maltit (Maltitol)
  • Tagatóz

Számomra bevált termékek

Dia-Wellness "Édes" Folyékony Cukorhelyettesítő 12:1231413094.jpg

  • Weboldal
  • Eritritol és szukralóz alapú
  • 1L-es műanyag flakonos kiszerelés
  • 12,5 X édesebb a cukornál, tehát olyan, mintha 12,5 kg cukrot vennél
  • Sütésálló
  • Kb. 3600 Ft
    Mivel foggalmam sincs mennyi a cukor ára manapság, megnéztem a groby.hu-n. 300Ft / kg. Ami azt jelenti, hogy 12 kg 3600 Ft lenne... tehát NEM drágább, mint a cukor.

DIA Wellness cukorhelyettesítő 500g-500x500.jpg

Dia-Wellness Negyedannyi-Ugyanannyi Cukorhelyettesítő (500 g)

  • Weboldal
  • Eritritol és stevia alapú kristályos édesítő
    Egyes receptekhez kristály cukor szükséges, ez az édesítő tökéletes helyettesítője a kristálycukornak
  • 4X édesebb, mint a cukor
  • Sütésálló
  • Kb. 2000 Ft / 500g
    Ha cukorként nézzük kilója 1000 Ft-ra jön ki, tehát drágább, mint cukor, de ez valószínűleg a stevia miatt lehet...

zerocukor.jpg

Nem használok Norbi termékeket, de a kedvetekért utána néztem ezt jónak tartom, meg jó drágának is :)

Norbi Update - Zero Cukor

  • 1660 Ft / 250g
  • nincs információ róla, hogy mennyire édes

Ha van esetleg tippetek meg tapasztalatotok más termékkel, szívesen fogadom!

Mesterséges édesítők

Forrás

Aszpartám

A különböző védett márkanevű mesterséges édesítőszereket az aszpartám (aspartame) nevű kémiai anyagból állítják elő. Az aspartame-ot bizonyos publikációk méregnek titulálják és nem véletlenül. Az aspartame 3 kémiai anyagból áll: - 40% aspartic sav, - 50% phenylalanine, -10% methanol. Ezek mindegyike mérgező vagy káros a szervezet számára mint adalékanyag.

Az aszpartám az egyik legveszélyesebb étel adalékanyag, mellesleg a másik legveszélyesebb étel adalékanyag a 99%-ban glutamát (glutamate) nátrium savából álló MSG (monosodium glutamate), meg a hydrolizált növényi fehérje, amik ráadásul semmilyen funkciót sem töltenek be, csak ízesítő anyagok. Ez utóbbi adalékanyagokat több étel-gyártó szándékosan félrevezetésként ilyen álnevekkel tünteti fel mint például: "természetes ízesítő", "fűszerek", "élesztő kivonat", "szója fehérje kivonat", "textured protein" stb. De a káros adalékanyagok sorát lehetne tovább folytatni a Saccharin-nal ("Sweet n' Low", "Sweet Twin"), kénesítő szerekkel stb.

Megj.: Az egyik legnépszerűbb édesítő a Canderel is Aszpartámból készül..., illetve minden üdítő ami Light...

Bár vannak veszélytelennek nyílvánított mesterséges édesítők, de én személy szerint igyekszem kerülni, a mesterséges termékeket.

  • Mesterséges édesítőszerek

    • Aszpartam
    • Szaccharin
    • Ciklamát
    • Aceszulfám-K
    • Aszpartám-aceszulfám
    • Szukralóz (itt mesterségesek közé sorolják, nem tudom... lehet mégis? :S)
      Aha... most olvastam utána, minden mondat úgy kezdődik, hogy természetes nádcukorból előállított, de gondolom mesterséges úton :/

MSG

Fentebb is belinkeltem, de érdekes cikk, ha már szóba jött az MSG.

további forrás volt:

http://www.cukorhelyett.hu/cukorhelyett/barna-cukor

4 komment

Címkék: Cukor Ajánlott alapanyag vagy termék

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodvaltasrafel.blog.hu/api/trackback/id/tr365174689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mollymook 2013.03.28. 15:58:16

Bocsi, de ne reklámozzuk már a xylitet! (nyírfacukor) - semmi természetes nincsen benne, már több halálesetet (!!) is bizonyítottan ennek a használatához kötnek, komoly, orvosi szaklapokban is! (ld. Google)

woluz 2013.03.28. 16:53:06

@tidbinbilla: Nem hallottam még ilyen esetről, különben nem tenném a javasolt édesítők listájára. Rákerestem googleban, de nem találtam semmi cikket, ami egészségtelennek titulálná vagy halálesetekkel hozná kapcsolatba a xilitet. Tudnál linkelni cikket? Szeretnék én is tudni róla, ha tényleg így van...
Te mit használsz egyébként? Szerinted melyik a legjobb cukor helyettesítő?

estrella_ 2013.04.02. 10:20:17

@tidbinbilla: Én is kíváncsi lennék azokra a cikkekre, de nagyon. A xilitet növényekből vonják ki, hogy érted, hogy semmi természetes nincs benne?

mollymook 2013.04.18. 16:01:21

Bocs a késedelemért!Nem vagyok troll, kicsit elhavazódtam. A xylit NEM biztonságos és NEM természetes anyag. A nyírfacukor elnevezés magyar fantázianév, a xylit "kukoricacsuhéból" állítódik elő, RENGETEG mérgező anyag felhasználásával.Első 2 gond itt lép fel:1.simán GMO lehet, meghatározhatatlan hatásokkal,2. a rengeteg kemikália lényegében már nem engedi meg, hogy természetesnek nevezhető anyagról beszéljünk.Nem tűnt fel senkinek, hogy pld kutyáknak konkrétan TILOS xylitet adni(FDA ajánlások), mert belehalnak?ANNYIRA azért nem különbözünk genetikailag, hogy ez se legyen elrettentő...Ráadásul, ma már mindenbe, még gyerekfogkrémekbe is ezt a nyavalyát teszik, pedig szintén FDA ajánlás ELLENZI a kicsiknek a xylit adását, ahogy terheseknek, szoptatós mamáknak is...De tény, a magyar nyelvű oldalakon SEHOL nem találtam ellenjavallatot én sem.
További megfontolandó problémák az anyaggal:3.Saját magamon tapasztalhattam rettentő allergiás mellékhatását, ez vezetett arra, hogy utánanézzek a dolognak. Simán okozhat akár halálos allergiás reakciókat is, az arra érzékenyeknél, JÓVAL az ajánlott adag alatt is!4.A xylites rágókban lévő anyag mennyisége már halálos a patkányoknál.+A hasmenés NEM lehet természetes hatás semmilyen anyagnál, a bélflóra pusztulását jelenti, ez sem gyanús, csak nekem? A kevés, rendelkezésre álló, nyilvános kísérleti anyag szerint okoz/hat a "normálnak" mondott mennyiség alatt is, arra érzékenyeknél elekrolit-egyensúly-felborulást, kardiovaszkuláris gondokat, májkárosodást...stbstb.
Mailezem a teljes anyagot, ha akarod, alább csak pár, "ízelítő"...
Mit használok helyette? MÉZET!!! Annak nagy része inkább gyógyszer, semmint cukor (persze, csak ha igazi).Bár tény, ha diabetes mellitusról van szó, az bizony szóba se jöhet. megoldás: CUKOR NÉLKÜL!!
Nem akartam a blogba belekötni, de nagyon fel tud idegesíteni, mikor a reklámok miatt bedőlünk a "címkének"... Én is, más is, erre vannak. Jónak tartom a blogod, tök jónak, de a xylit...nem OK.
Linkek PLD:
Sorbit/xylit: www.livestrong.com/article/222889-side-effects-of-xylitol-and-sorbitol/
Tényfeltárás/1: www.crunchybetty.com/xylitol-should-we-stop-calling-it-natural
Cikk/1: www.sciencedirect.com/science/article/pii/0026049571900965
süti beállítások módosítása