A tudatos sütés-főzés alapjai, avagy mit mivel helyettesítsek?
Remélem kezdesz magad is rájönni, hogy az egészséges táplálkozás nem is jár olyan sok lemondással. Szinte minden ételre lehet alternatív megoldást, receptet találni, kísérletezni.
Nem kell diebetikusnak vagy szakácsnak lenned, ahhoz, hogy magad is könnyedén átalakíthass egy-egy receptet az életmódodnak megfelelően.
Szeretnél enni egy jó pizzát? Gyúrd magad a tésztáját és rakd teli csupa jóval.
Az egészségtelen alapanyagokat mivel tudom helyettesíteni?
Finom liszt - Lassan felszívódó és teljes kiörlésű lisztek, szénhidrát csökkentett lisztek
Egyes lisztekhez (pl.: zabliszt, rízsliszt) sikért kell adni, hogy együttműködjön az élesztővel.
Asztali só - Himalájai só
Margarin, zsír, olaj - Kókuszzsír mindenhez és mindenre, jobb féle vajak, hidegen sajtolt olajok, sok esetben megoldható zsiradék hozzáadása nélkül, vizzel, vagy az állati zsiradék sem annyira rossz megoldás, mint amilyennek tűnik, de hát azzal sütit nem sütünk ugyebár :D
Tejföl - Zsírszegény joghurt vagy kefír
Cukor - Természetes édesítők
Tészta - Durum vagy tönköly lisztből készült tésztafélék
Tej - Szójatej, rízstej, zabtej, kókusztej
Főző tejszín - Zsírszegény tejszín (néha belefér), növényi főzőtejszín, tejféle sűrítése liszttel vagy keményítővel, zsírszegény joghurt
Víz - Szűrt víz, forrás vizek, palackozott vizek
Hús - Fehér húsok (csirke, pulyka, mellrész szinte zsírmentes és a legtöbb fehérjét tartalmazza). Tengeri halak, tenger gyümölcsei. Vörös hús (marha). Vadhúsok.
Sütőpor - Szódabikarbóna
Kenyér - Teljes kiörlésű kenyerek, szénhidrát csökkentett kenyerek, kornspitz, abonett, ropogós kenyér lapok, stb.
Tojássárgája - diéta idején, egyes recepteknél le lehet redukálni a sárgáját és fehéjével helyettesíteni
Krumpli - Csicsóka, édes burgonya
Sonka, felvágott - Pultból lehet venni nagyon szép minőségi sonkákat, az előre csomagoltak jóval drágábbak és többségük hulladék.
Kolbász, hurka, szalonna, párizsi, virsli... hát erre nincs alternatívám a csirkemellen kívül :D