2013.04.25.
16:40

Írta: woluz

Calisthenics, Funkcionális edzés, Fegyenc edzés, Street Workout, Saját testsúllyal végzett edzés - HOGYAN NEVEZZELEK?

Calisthenics

A calisthenics torna egyszerű gyakorlatok rendszere, általában súly és eszköz nélkül végzett. A calisthenic gyakorlatok növelik a testi erőt és a hajlékonyságot, az egyén saját testét használva ellenállásként. A calisthenics a szertornából ered. Az elsődleges calisthenic gyakorlatok a felülés, a hasprés, a fekvőtámasz, a húzódzkodás, a guggolás, a vádli-emelés és a tolódzkodás. 

72143_537303876321242_2018969914_n.jpg

Ez az edzésforma egészen az ókori időkig nyúlik vissza (lásd: az ókori görögök mind izmosak a megmaradt domborműveken, szobrokon). A saját testsúllyal való edzés egyszerűsége folytán mindvégig része volt az ember történelmének. Néha háttérbe tolták a kornak megfelelő edzési divatirányzatok, de csodálatos egyszerűsége miatt kiszorítani igazából sosem tudták.

A másik olyan terület, ahol a testsúllyal való edzés került a középpontba a szertorna világa. Az olimpiai tornászok gyakorlatai lenyűgöző testi erőről árulkodnak. Egyes országokban bajnokságokat is rendeznek a különböző testsúllyal végzett gyakorlatokból. A 21. század hajnalán ismét reflektorfénybe kerültek a testsúllyal végzett edzésrendszerek, köszönhetően nagy részt az aktuális divatnak, másrészt a tudományos nézetek gyors fejlődésének. Aki a saját testét uralni tudja, az a legmagasabb testi-lelki összhangot valósítja meg. 

Mára a calisthenics egy általános értelmű gyűjtőfogalommá vált.

Előnyök:

  • A testsúllyal végzett gyakorlatok első és legfontosabb előnye, hogy a testünk mindig, minden körülmények között kéznél van! Gyakorolhatunk bárhol és bármikor, nem kell hozzá edzőterembe járnunk, nem kell eszközöket vásárolnunk. Utazás, költözés, megváltozott körülmények, időhiány, stb. nem befolyásolja a gyakorlatok végrehajtását. Ez egy olyan előny, amivel semmilyen más edzésmódszer nem versenyezhet.
  • Megfelelő gyakorlatok alkalmazásával minden korú és edzettségi szintű ember számára elkezdhető és ajánlható ellenjavallat nélkül.
  • A saját testsúllyal végzett gyakorlatok elsősorban a mindennapi élet során használható erőt adnak.  
  • Az erő relatív, és ezt a calisthenics-en keresztül láthatod leginkább. Ki az erősebb? Aki nagy súlyokkal nyom fekve padon vagy az, aki képes szabályos egykezes fekvőtámaszokat csinálni?
  • A testsúllyal végzett gyakorlatok segítenek az egészséges testösszetétel kialakításában. Hájas pocakkal is képes lehetsz nagy súlyokkal nyomni, de például kézenállásban fekvőtámaszozni csak akkor tudsz majd, ha a rajtad lévő "felesleg" arányban áll az izmaid erejével.
  • A saját testsúllyal végzett gyakorlatokkal juthatunk legközelebb a fittség fogalmához, mert -egy jó edzéstervvel- alkalmas mindhárom készség arányos fejlesztéséhez (erő, állóképesség, hajlékonyság).
  • Mivel nem használunk nagy súlyokat, a sérülések kockázata jelentősen lecsökkenthet.
  • A saját testsúllyal való edzés kellően megerősíti az inakat és ízületeket, ami elengedhetetlen a nagyobb terhelésű (pl. súlyzós), sérülésmentes edzésekhez.

 Hátrányok:

  • A testsúllyal végzett gyakorlatok csak korlátozottan alkalmasak az izomépítésre. A jelenlegi állás szerint ebben a súlyzós edzés verhetetlen.
  • A calisthenics gyakorlatok során nem valósítható meg a terhelés olyan pontos meghatározása, mint például a súlyok esetén. Mindenkinek más a testfelépítése, ezért azonos gyakorlatok során más a terhelés mindenkinél. 
  • Nehéz az optimális terhelés növekedést behozni az edzésekbe (többek között ebben is rejlik a FEGYENCEDZÉS nevű edzésmódszer legnagyobb átütő ereje, de erről majd később)

Funkcionális edzés

Sok a vita és a találgatás arról, hogy mi is a funkcionális edzés.

 "Az evolúció által kialakított testünk rendeltetésszerű használata, a vele született alapképességek és erő életben tartása, optimalizálása, fejlesztése". 

A meghatározás szerint a funkcionális edzés azon edzésmódszerek és/vagy gyakorlatok összessége, ahol többnyire olyan mozgásokat végzünk, ami a mindennapi élet során is előfordul. A funkcionális edzések során általában jellemző a saját testünk ellenállásként való felhasználása (Pl. húzódzkodás), de természetesen eszközökkel is edzhetünk. Itt is igaz, hogy egy edzést nem a választott eszköz tesz funkcionálissá, hanem az edzésmódszer ami alapján a mozgásainkat végezzük. A gyakorlatok során előnyben részesülnek az olyan összetett gyakorlatok, amik több izomcsoportot és ízületet is bevonnak a munkába. Ebből a megközelítésből adódik, hogy az edzés akkor lesz funkcionális, ha a  testünket -akárcsak a hétköznapi élet során- az edzések során nem izomcsoportonként, hanem egységként kezeljük. 

A funkcionális edzéssel elkerülhetjük a tipikus testépítő betegségeket, mint például a váll és térd fájdalom. Ennek az az oka, hogy testünket természetes módon mozgatjuk, nem pedig a modern izület gyilkos, manapság divatos, két dimenziós pumpáló mozdulatokkal. További legfontosabb előnye, hogy az izomzatunk nem csak látványos lesz, hanem rettenetesen erős is.

Fegyenc edzés

A fegyenc edzés egy saját testsúllyal végzett edzésmódszer, amelyet Paul “Coach” Wade a magyarul Fegyencedzés (eredeti angol címén: Convict Conditioning) címen megjelent könyvében mutat be.

fegyencedzes-konyv-borito.jpg

Paul Wade, aki 20 évet töltött különböző amerikai fegyházakban (valószínűleg Wade nem létezik, még senki nem látta, és valószínűsíthető, hogy a saját testsúlyos edzés köré penderített Fegyenc körítés csak marketing fogás). 2009-ben kiadta könyvét angol nyelven, melyben bemutatja az általa felépített rendszer elemeit.

Jellemző rá a testsúllyal végzett gyakorlatok dicsérete és a különböző fitnesz-, illetve súlyzós edzőtermek lenézése, amelyt illetően Wade néha igencsak túlzásokba esik. 

"A mai fitnesz képét a felpumpált, kötött izomzatú testépítők, drága gépek és szteroidok határozzák meg. Nem volt ez mindig így."          

"Voltak idők, amikor az emberek azért edzettek, hogy embertelenül erősek legyenek. Gépek nélkül, szerek nélkül. Manapság nem is találsz olyan testépítőt, egyik edző teremben sem, aki szabályosan végre tudná hajtani a legősibb, legegyszerűbb, csak saját testsúllyal végzett gyakorlatokat. A testépítő típus lett az edzettségről alkotott kép csúcsa. Számomra ez teljesen tébolyult elképzelés. Mit számít, hogy állításod szerint mekkora súlyt tudsz felemelni egy speciális gépen? Hogyan lehet valakit „erősnek” tekinteni, ha még a saját testét sem képes természetes módon mozgatni?” - Paul Wade

A Fegyencedzés egy olyan módszer, amely hat egyszerű, testsúllyal végezhető gyakorlaton alapul, melyek az alábbiak: 

  • Fekvőtámasz
  • Guggolás
  • Húzóckodás
  • Lábemelés
  • Híd
  • Fekvőtámasz kézenállásban 

Mind a hat gyakorlat további tíz lépésre van osztva. Lényege, hogy a legelső szintről fokozatosan haladva eljuthassunk a mesterlépésekig (tizedik szint). Minden szintről csak akkor léphetünk tovább, ha a szinthez tartozó sorozat- és ismétlés számokat teljesítettük. 

A kezdő lépések nagyon könnyűek, így akár nulla edzettségi szinttel is bárki elkezdheti. A kezdőket is felkészítik a későbbi terhelésre – nemcsak az izomzatot, hanem az ízületeket is megerősítik, ami nagyon fontos a folytatás szempontjából. Ezért sem jó, ha egyből a közepébe vágsz, a testedet, az izületeidet fel kell készíteni a terhelésre és a még alacsonyabb terhelés alatt meg kell tanulnod a helyes kivitelezését a gyakorlatoknak. Csinálhat bárki 52 szabálytalan fekvőtámaszt, de minek, ha 2x20 szabályos fekvő minden szempontból sokkal hasznosabb?

6 gyakorlat, amit ha csak az 5. szintig elsajátítasz, már hihetetlenül sokat fogsz tudni és sokra leszel képes, megerősödsz, és képes leszel arra, hogy más, bonyolultabb gyakorlatokhoz is hozzáfogj. Ezek olyan alapvető, összetett gyakorlatok, amelyeket igazából mindenkinek meg kellene tudnia csinálni, ahhoz, hogy egészségesnek mondhassa magát (gondolok itt a gerinc, derék, térd, boka, csukló, stb. fájdalmakra). 

Mit ad a fegyencedzés?

Sikerélményt, örömöt, motivációt, erőt, feszes, izmos testet. A képességet, hogy olyan irányban és oly módon mozgatod a testedet, ahogyan szeretnéd. Mint ahogy a funkcionális edzések többsége, úgy az alap 6 gyakorlat is arra tanít meg Téged, hogy funkciója szerint használhasd a tested a mindennapi élet során. 

A fegyencedzés hihetetlen erővel lát el, nem kell többé az alakformálásra és a zsírégetésre koncentrálnod, a Zumba megmarad mellékes örömforrásnak...

Facebook közösség

Csatlakozz a fegyenc edzés csoporthoz. Ez egy jó kis közösség, ahol mindenki kérdezhet, hozzászólhat és megoszthatjuk egymással tapasztalatainkat, élményeinket. A megosztott fájlok között pedig még több okosságot, és segítséget találsz az edésekhez (pl: edzés tervek, stb.).

Fegyencedzés Facebook csoport (zárt csoport, de bárkit bevesznek)

Ajánlott cikkek, tapasztaltabb fegyencektől fegyenc edzés témában

Fegyenc edzés 2. könyv

848164_5.jpgA második könyv már a haladóbbaknak készült, a lényegesebb fejezetei:

  • Fogás erősítés
  • Zászló
  • Nyakedzés
  • Vádliedzés
  • Ízületek erősítése aktív nyújtással

A 2. könyvkritika, és a tartalom bővebb kivesézése: 

Street workout

A sport elnevezése Street Workout vagy Ghetto Workout néven híresült el a világon, és a hódítását az Egyesült Államokban kezdte meg.  Az edzésforma a Calisthenics-en alapul, vagyis ennek a műfajnak az egyik "letisztult" ágazata, formája.

Magyarul nem használunk súlyokat, csak a saját testsúlyunkat használva ellenállásként végezzük el a különböző összetett akrobatikus gyakorlatokat a húzódzkodón és ha van lehetőség tolódzkodó korláton, illetve különböző fekvőtámasz-variációkat is beépítünk az edzésekbe. Emellett helyet kapnak a freestyle (szabadstílusú) gyakorlatok, amely ennek a sportnak a kiemelkedő része.

Az összetett gyakorlatokkal, olyan izmokat tudunk megmozgatni, amiket eddig más sporttal soha, ráadásul a gyakorlatok száma több ezerre tehető, aminek csak a képzeletünk szabhat határokat. A sport lényegében bemutatja a természet adta mozgásokat, amit a saját testsúlyunkkal el tudunk végezni, bárhol, bármikor. Külföldön számos versenyen, világversenyen mérik össze a sportolok a tudásokat. Akár edzőteremben, szabadban, vagy otthon edzenél, de nincs kedved súlyokkal dolgozni, ott a saját tested, használd ki!

Ez egy olyan edzésmód, amit sokféleképpen tudsz hasznosítani céljaidtól függően. Tökéletes eszköz lehet erő- és izomfejlesztésre, de átmozgatásra vagy bemelegítésre is kiváló más típusú edzések előtt - de még egy esetleges sérülés után, a felépüléshez is hatékonyan használhatod. (más sportágak erőnléti edzéseihez is tökéletes és hatékony kiegészítő mozgásforma! Sőt, roppant jól megerősíti az inakat, ízületeket a súlyzós edzéseidhez is!)

A gyakorlatok kivitelezésével magasabb erőszint, állóképesség, hajlékonyság, minőségi izomzat érhető el, minimális testzsír százalék mellett!

A street woekout-os csapatok többségének célja, hogy a drog és az alkohol ellen, illetve az egészséges táplálkozás mellett áll, és ezt a vonalat képviseli és hirdeti.

MadBarz

http://www.madbarz.com

Egy külföldi képviselője a sportnak. Tulajdonképpen egy gyűjtő oldal, ahol az összes komolyabb street workoutos csapat megtalálható. Az oldalon rengeteg képekkel illusztrált kör edzés lehet találni a kezdőtől, vagy akár külön nőknek az ultra durva szintig. Ezen felül "játszótér" ötletek, diétás tippek. 

ed5f48f7d5e8787d3bfc90f42706d98b.jpg

4ee75a5898a2806cea5de3ab8e832168.jpg

"Kedvenc" külföldi képviselőim - Bar Brothers

Facebook oldaluk

Ezen kívül még híresebb Calisthenics képviselők (javaslom keress rájuk google-ben, vagy youtubeon, ha érdekel a téma)

CrossFit

Az egyik legnépszerűbb funkcionális tréning a CrossFit. Én magam nem foglalkoztam még Vele, mert ehhez nem árt egy edző, de idővel szívesen próbára tenném magam benne és egy ideje kacsingatok a dologgal... A CrossFithez az alábbi cikkek olvasását javaslom:

További népszerű saját testsúlyos edzések

(csak említés szinten)

  • BootCamp
  • TRX
  • Gimnasztika
  • Szertorna
  • Rúdtánc
  • Jóga
  • Bodyart

Saját vélemény, tapasztalat

Tudom, hogy most itt nagyon sok variációt felsoroltam a saját testsúlyos edzésre, de azt javaslom, hogy aki szeretné elkezdeni, az a fegyencedzéssel kezdje. A sikere pontosan abban rejlik, hogy szintekre van bontva minden gyakorlat. Nem gond, ha nem tudsz húzódzkodni vagy fekvőtámaszozni, mert 10 gyakorlat fog rávezetni a "mesterlépésre". Átláthatóan, érthetően össze vannak benne szedve a gyakorlatok, mindhez tartozik magyarázat, hogy helyesen tudd kivitelezni (YouTubon is megnézhetők a gyakorlatok). Idővel (még a mesterszintek előtt), ki fogod nőni ezt a 6 gyakorlatot, és újabbakkal is fogod bővíteni az edzéseid, illetve, ahogy erősödsz elkezdesz, majd variálni, hogy ne legyenek egyhangúak az edzések. Addig, amíg ráérzel a dolog lényegére és tisztába kerülsz, a saját testsúllyal végzett gyakorlatok csínyára, a helyes étkezésre, addig rendesen megerősödnek az ízületeid, az elcsökevényesedett izmaid életre kelnek, pl.: megszűnik a derék és hát fájásod, stb.

Tehát az első pár lépés, amit szintén hangsúlyoz a könyvben is többször, tulajdonképpen rehabilitációs gyakorlatok, amit sérülésből gyógyulók is gyakorolhatnak, sőt ajánlott. Az tény, hogy amióta edzek, nem fáj a derekam/hátam, lábam (napi 8-10-12 óra gép előtt üléstől nemcsodálom), de annyi mindenfélét edzek, hogy azt meg nem mondom, hogy a fegyencnek köszönhető-e. Részben biztos. A lényeg, hogy dolgozzunk azokra az izmokra, amire szükséges. Elméletben ez úgy néz ki, hogy ha megerősíted például a gerinc tartó izmaid, akkor ülésnél a terhelést leveszi az izomzat a csigolyákról, és így nem fog fájni a hátad. Ugyanez például a térdnél. Tulajdonképpen nem a térdedet, hanem a körülötte lévő izmokat és inakat erősíted. De olvastam már több helyen hogy vállat is rendbe hozott a húzódzkodás.

A könyv nagyon sok helyről akár le is tölthető, de aki elkezdi az edzést, annak javaslom a könyv alapú megvásárlást, mert sokat fogod lapozgatni, és egy könyvet a kezedben gyorsabban tudsz pörgetni meg kényelmesebb, mint valami készüléken folyton keresgélni az adott gyakorlatot.

Az első időkben súlyzós edzettem (majd tervezek erről is írni). De viszonylag hamar leszoktam róla (2 hónap). A súlyzós edzést sajnos untam, és mivel itthon csináltam senki nem figyelt rám, nem éreztem a hatékonyságát, és azt sem hogy helyesen csinálnám a mozdulatokat. Amint tisztába kerültem, hogy mi az a Calisthenics és megnéztem pár videót tudtam, hogy én ezt szeretném csinálni erősítő mozgásként. Az is különösen szimpatikus volt, hogy nem kell hozzá magas testzsírszázalék, hogy izmosodj. Nincsenek tömegelő időszakok. Rendesen kell enni és kész, lehet fejlődni. Öcsém karácsony körül meg is vette a fegyencedzés könyvet, hogy ő is átállva a súlyokról elkezdje az edzést. Azonnal bebugáztam a könyvet (anyámmal együtt!) és onnantól kezdve nem volt megállás.

Természetesen mindent az első szinttől kezdtünk. Sokat segített még Jay és a Metalozott testek blogja. Cél volt, hogy erősödjek, mert egy nyomorult rendes fekvőtámaszt sem tudok lenyomni és, hogy tavaszra megtanulok húzódzkodni, mert megmozdítani sem tudtam magam. Sikerült. Hatalmas érzés. Ma már mindig felhúzom magam, ha elsétálok a húzódzkodó alatt. De ezen kívül még nagyon az út elején vagyok. Gyengének tartom magam még mindig. Van bőven hova fejlődni…

Korábban mindenféle tornavideónál, és a súlyzós edzéseknél is utáltam a felsőtestes gyakorlatokat. A kezem egy csökevény volt, pár emelés után szétégett a karom. Meg egyébként is lány vagyok alapon, utáltam :D Ez egész rövid idő alatt megváltozott a fegyencnek köszönhetően, mikor a teljesítményemben már mérhető volt a fejlődés. És léptem a szinteket. Ma már kifejezetten szeretem és inkább a lábos napoktól tartok. 

Látom magamon a fejlődést, amit dokumentálok is (mindenképpen írjatok edzés naplót, ezt a könyvben ki is fejtik, tényleg nagyon hasznos!). Ez motivációt ad, és könnyebb felállítani a célokat is. Tehát a másik fontos dolog, hogy legyenek céljaid, ne csak úgy vaktában csináld, hanem legyenek elérhető céljaid az edzéssel, és ha elérted őket, jöhetnek az újabbak, sosincs megállás... :) Lehet azt gondolod, hogy elérsz valameddig, kikerekíted a feneked vagy nyomsz 20 helyes fekvőtámaszt, de addigra már annyira az életed részévé válik a mozgás, hogy még el sem érted az előző célod, de már újabbak is a szemed előtt lebegnek. Ez jó, ez hajt előre. Szóval ne feledd a célokat. Lehet az súly leadás, vagy felszedés (izomból), teljesítmény, gyakorlat kivitelezés, szint elérés, alak elérés (kockahas, feszes segg, centik), ruha méret, bármi...

Korábban mindig a tornavideók vagy a csoportos edzés híve voltam, így elég furcsa volt magamnak megtervezni az edzést és otthon, egyedül kivitelezni. De hamar ráérez az ember. Illetve a fentebb linkelt oldalakon nagyon sok tippet lehet olvasni ezügyben.

A gyakorlatokat először nem osztottam szét. Egy edzésen mindet végig vettem, ma már 3 napra bontom. Egyrészt, hogy ne fárasszam ki totál magam, szeretek mellette más gyakorlatokat vagy edzést is csinálni. Másrészt vannak gyakorlatok, amiket már így egymás után nem lehetne olyan hatékonyan kivitelezni, mert addigra elfáradok (pl.: felsőtest nap: húzódzkodás, fekvőtámasz + még a tolódzkodást is ide veszem. Szóval ezek után a kézenállást már alig bírnám kitartani).

Tehát a bontás így néz ki:

  • húzóckodás - fekvőtámasz
  • híd - lábemelés (has)
  • kézenállás - guggolás

Persze ez nem szent írás, mint ahogy a könyv sem. Fontos a fokozatosság, de el lehet térni a javaslatoktól. És akár bővíteni is lehet a gyakorlatokat. A Híd és a Fekvőtámasz kézenállásból gyakorlatokat például csak a négy alapgyakorlat ötödik szintjének teljesítése után javasolja elkezdeni, de ezzel szerintem ne foglalkozz, bátran kezd el őket a többi gyakorlattal együtt.

Most diéta alatt a kézenállás kiszorult. A hídat a korábbi hátfájósdi miatt szüneteltettem, de nyújtásként már bátorkodom gyakorolni. Lábemelgetést, most egyéb jellegű has edzés miatt szintén hanyagoltam az utóbbi időben, illetve a guggolást kiváltotta a StepT!ilt. Az a baj, hogy túl sokat akar a szarka... de… :D 

Bemelegítés nagyon fontos. A könyvben elég gyenge kis bemelegítési javaslatokat tesz, de ami nagyon fontos, hogy kézenállás és fekvőtámasz előtt a csuklódott se felejtsd el bemelegíteni. Kézenállásnál, húzódzkodásnál a vállat is.

A második könyvből egyelőre csal az aktív nyújtásokat, vagyis az ízületerősítő gyakorlatokat végzem, ez kb. napi 2 percet vesz igénybe. Annyit megér.

Egyes gyakorlatokat érdemes lehet kézi súllyal, vagy láb/boka súllyal is nehezíteni. Illetve ha eljutsz egy adott szintre, akkor meg végképp jöhetnek a súlyok. Itt nem is a konditeremre gondolok, hanem inkább funkcionális edzésként beépítve, funkcionális mozdulatokhoz (lásd.: CrossFit vagy Jay cikke).

Nem vagyok ellene a súlyoknak, de már tisztán látom, hogy mikor és hogyan kellene őket használni, attól függően, hogy mi a célod (pl.: erő, izomnövelés vagy állóképesség). Illetve, ha valaki nagyon kondis, vajon meddig van értelme? Mármint megmondom őszintén nekem a funkcionális vonalban mozgó srácokra sokkal jobban esik ránézni, mint a bodybuilderekre. Én elismerem a testépítők munkáját és azzal is tisztában vagyok, hogy nem mind szteroid huszár, sőt! Sok szempontból az egyik legegészségesebb és legtisztább életmód az övéké. De vannak dolgok, amikkel nem szimpatizálok és itt nem feltétlen a táplálék kiegészítőkre gondolok. Bár abban is van egy határ. De a funkcionális edzett testen az izmok sokkal természetesebbek, gusztábban nézki nah :)

A legtöbb Calisthenicses a vitaminokon kívül más táplálék kiegészítőt egyébként nem is hajlandó szedni. Még fehérje turmixot sem iszik. Minden tápanyagot igyekeznek tiszta étkezéssel bevinni. Tényleg igaz rájuk, hogy az egészséges életmód vonalat követik és terjesztik. Megnézed bármelyik Calisthecics sport facebook oldalát, teli vannak motivációs képekkel, egészséges étel és sport tippekkel, McDonalds fikázással. Részemről nekem vagy 5-6 ilyen oldal be van lájkolva és imádom, hogy ezek borítják a facebook falam :D de tényleg. Sosem fogy el a motiváció.

Ha valaki tudja, hogy hogyan kell ejteni a Calisthenics-et az árulja már el :D

További források voltak:

Szólj hozzá!

Címkék: Edzés

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodvaltasrafel.blog.hu/api/trackback/id/tr975242112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása