Amit fontos tudnod a cukorról
3 cikket szeretnék megosztani veletek a témával kapcsolatban. Legfontosabb részeket bemásoltam, mert nem bírtam megállni. Plusz néhány szó a rejtett cukorról, ha már múltkor úgyis felhúztam magam rajta.
Cukor - A finomított cukor hatása
(a cikk elolvasáshoz kattints a címre: rövid, érhető, lényegretörő)
Az alábbi rész rohadtul fontos és lányeges!
A cukor hatására kiváltott fokozott inzulinműködés teljes ciklusa:
- Ugrásszerűen megnő az energiaszint.
- A szervezet nem képes a hirtelen kapott energiát felhasználni; gyarapodnak a zsírpárnák.
- Mivel a túlzott inzulinműködés kivonta az összes cukrot a vérből; a vércukorszint leesik.
- Elveszítjük a kapott energia-löketet, melynek következménye fáradtság, esetleg szédülés.
- Az alacsony vércukorszint erős éhségérzettel újbóli szénhidrátot (cukrot) "követel".
Összegezve: A finomított cukor nem egészséges. A túlzott inzulintermelésen kívül (ami elhízáshoz vezet) gátolja a fehérjék, a kalcium és sok más ásványi anyag felszívódását, valamint visszafogja jó néhány létfontosságú emésztő baktérium szaporodását is.
Nem minden szénhidrát rossz!
Ahogy fent olvashattad, a cukor sem az energiaszintedre, sem a fogyásodra nincs jó hatással. Azonban nem minden szénhidrát váltja ki ezt a hatást!
A zöldségek, a teljes őrlésű gabonából készült kenyér, a gabonafélék és friss gyümölcsök, noha ugyanúgy szénhidrátok, sőt a gyümölcsnek a cukortartalma is magas, mégsem váltják ki a fent vázolt negatív folyamatot. Ezen szénhidrátok cukorrá történő átalakítása (bontása) ugyanis fokozottan történik, melynek következtében a cukor lassan kerül a véráramba, így biztosítva a hosszan tartó energiaellátást.
Cukor: édes méreg
(a cikk elolvasáshoz kattints a címre: elgondolkodtató)
A cukor káros élettani hatásai:
- Alkoholképződés
- Szívinfarktus (érelmeszesedés, rosszabodó erek állapota)
- Trombusképződés
- Cukorbetegség
- Elhízás
- Emésztési zavarok, emésztőrendszer megbetegedései
- Köszvény és csontritkulás
- Rák
- Vitamin- és nyomelemhiány
- A belső elválasztású mirigyrendszer zavarai
- Fáradékonyság, enerváltság
- Kedvetlenség
- Gombásodás
- Elsavasodás
- Csökkent májműködés
- Károsítja a fogakat
- Csúnya bőr
A cukor élettani hatásairól
(a cikk elolvasáshoz kattints a címre: kifejtős)
Néhány helyénvaló állítás a cukorról
- A cukor egy teljesen halott anyag. Mesterségesen előállított, finomított kivonat. Csak kalorikus értéke van.
- A szervezetbe jutva elrabolja a már birtokolt tápanyagokat.
- Akik cukrot fogyasztanak, alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla.
Barnacukor
Egészségesnek kikiáltott alternatívája a barna cukor, melyet ugyanúgy cukorrépából, azonos eljárással állítanak elő azzal a különbséggel, hogy a folyamatot még azon a ponton leállítják, ahol a tisztítás nem teljes, vagyis a cukor még tartalmaz természetes anyagokat. Élettani hatása mindkettőnek hasonlóan káros.
Rejtett cukor
Ma már sajnos az élelmiszerek többsége tele van rejtett cukrokkal. Cukrozzák a gabonakészítményeket, kenyeret, pékárut, húsokat, tejtermékeket, salátákat, italokat, zöldségeket, konzerveket, műzliket... Ha nem hiszed, olvasd el a címkét! Szinte kivétel nélkül, közel minden élelmiszerben megtalálhatóak a cukrok adalékanyagként. A finomított cukor fogyasztása pedig gyakorlatilag függőség...
Ebben a cikkben megtalálod a cukor álneveit, tehát, hogy mit keress a csomagoláson, dobozon, konzerven...
Sajnos tapasztalat, hogy nagyon nehéz teljesen cukormentes élelmiszereket (konzervek, joghurtok, túró, stb.) találni, de igyekezz mindig a lehető legkisebb cukor tartalmú élelmiszert választani (amin nincs feltüntetve, hogy mit tartalmaz, azt inkább ne is vedd meg). Tehát bevásárlásnál reflexszerűen keresd az összetevőket és nézd a tápérték táblázatot.
Mi a kevés és mi a sok cukor egy élelmiszerben?
Egy idő után már magad is látni fogod és mérlegelni tudod, szerintem olyan 7-8g-ig még megbocsátható, de jobb a 2-4g körüli (pl.: konzerv kukorica vagy túró), diétában inkább, kisebb cukor tartalmút keresek.