2013.03.26.
23:06

Írta: woluz

Amit fontos tudnod a cukorról

SugarPoison.jpg3 cikket szeretnék megosztani veletek a témával kapcsolatban. Legfontosabb részeket bemásoltam, mert nem bírtam megállni. Plusz néhány szó a rejtett cukorról, ha már múltkor úgyis felhúztam magam rajta.

Cukor - A finomított cukor hatása

(a cikk elolvasáshoz kattints a címre: rövid, érhető, lényegretörő)

Az alábbi rész rohadtul fontos és lányeges!

A cukor hatására kiváltott fokozott inzulinműködés teljes ciklusa:

  • Ugrásszerűen megnő az energiaszint.
  • A szervezet nem képes a hirtelen kapott energiát felhasználni; gyarapodnak a zsírpárnák.
  • Mivel a túlzott inzulinműködés kivonta az összes cukrot a vérből; a vércukorszint leesik.
  • Elveszítjük a kapott energia-löketet, melynek következménye fáradtság, esetleg szédülés.
  • Az alacsony vércukorszint erős éhségérzettel újbóli szénhidrátot (cukrot) "követel".

Összegezve: A finomított cukor nem egészséges. A túlzott inzulintermelésen kívül (ami elhízáshoz vezet) gátolja a fehérjék, a kalcium és sok más ásványi anyag felszívódását, valamint visszafogja jó néhány létfontosságú emésztő baktérium szaporodását is.

Nem minden szénhidrát rossz!

Ahogy fent olvashattad, a cukor sem az energiaszintedre, sem a fogyásodra nincs jó hatással. Azonban nem minden szénhidrát váltja ki ezt a hatást!

A zöldségek, a teljes őrlésű gabonából készült kenyér, a gabonafélék és friss gyümölcsök, noha ugyanúgy szénhidrátok, sőt a gyümölcsnek a cukortartalma is magas, mégsem váltják ki a fent vázolt negatív folyamatot. Ezen szénhidrátok cukorrá történő átalakítása (bontása) ugyanis fokozottan történik, melynek következtében a cukor lassan kerül a véráramba, így biztosítva a hosszan tartó energiaellátást.

Cukor: édes méreg

(a cikk elolvasáshoz kattints a címre: elgondolkodtató)

A cukor káros élettani hatásai:

  • Alkoholképződés
  • Szívinfarktus (érelmeszesedés, rosszabodó erek állapota)
  • Trombusképződés
  • Cukorbetegség
  • Elhízás
  • Emésztési zavarok, emésztőrendszer megbetegedései
  • Köszvény és csontritkulás
  • Rák
  • Vitamin- és nyomelemhiány
  • A belső elválasztású mirigyrendszer zavarai
  • Fáradékonyság, enerváltság
  • Kedvetlenség
  • Gombásodás
  • Elsavasodás
  • Csökkent májműködés
  • Károsítja a fogakat
  • Csúnya bőr

A cukor élettani hatásairól

(a cikk elolvasáshoz kattints a címre: kifejtős)

Néhány helyénvaló állítás a cukorról

  • A cukor egy teljesen halott anyag. Mesterségesen előállított, finomított kivonat. Csak kalorikus értéke van. 
  • A szervezetbe jutva elrabolja a már birtokolt tápanyagokat.
  • Akik cukrot fogyasztanak, alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla.

Barnacukor

Egészségesnek kikiáltott alternatívája a barna cukor, melyet ugyanúgy cukorrépából, azonos eljárással állítanak elő azzal a különbséggel, hogy a folyamatot még azon a ponton leállítják, ahol a tisztítás nem teljes, vagyis a cukor még tartalmaz természetes anyagokat. Élettani hatása mindkettőnek hasonlóan káros.

Rejtett cukor

Ma már sajnos az élelmiszerek többsége tele van rejtett cukrokkal. Cukrozzák a gabonakészítményeket, kenyeret, pékárut, húsokat, tejtermékeket, salátákat, italokat, zöldségeket, konzerveket, műzliket... Ha nem hiszed, olvasd el a címkét! Szinte kivétel nélkül, közel minden élelmiszerben megtalálhatóak a cukrok adalékanyagként. A finomított cukor fogyasztása pedig gyakorlatilag függőség... 

Ebben a cikkben megtalálod a cukor álneveit, tehát, hogy mit keress a csomagoláson, dobozon, konzerven...

Sajnos tapasztalat, hogy nagyon nehéz teljesen cukormentes élelmiszereket (konzervek, joghurtok, túró, stb.) találni, de igyekezz mindig a lehető legkisebb cukor tartalmú élelmiszert választani (amin nincs feltüntetve, hogy mit tartalmaz, azt inkább ne is vedd meg). Tehát bevásárlásnál reflexszerűen keresd az összetevőket és nézd a tápérték táblázatot. 

Mi a kevés és mi a sok cukor egy élelmiszerben?

Egy idő után már magad is látni fogod és mérlegelni tudod, szerintem olyan 7-8g-ig még megbocsátható, de jobb a 2-4g körüli (pl.: konzerv kukorica vagy túró), diétában inkább, kisebb cukor tartalmút keresek.

De felmerül a kérdés, hogy mit használj cukor helyett? ...

Szólj hozzá!

Címkék: Cukor

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodvaltasrafel.blog.hu/api/trackback/id/tr595137796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása