2013.03.22.
16:34

Írta: woluz

Finomliszt helyett

Sokféle lisztet használok és próbáltam ki az elmúlt pár hónapban. Ízre, álagra, felhasználhatóságra vagy egészségre sem tudom megmondani, hogy melyik a legtutibb. Kizárólag szénhidrát szerint tudom őket csoportosítani. Egy biztos. A hagyományos finomított búza fehérlisztnél minden jobb!

De mivel felkeltette az érdeklődésemet a téma :), kicsit utána jártam, hogy például, mit is jelent a BL55 kód a finomliszt oldalán és jó-e az nekünk? (alább: nem kötelező olvasmány, csak érdekesség)

Egészséges, szénhidrátban gazdag lisztek (~65-70g CH)

  • Teljes kiörlésű lisztek
  • Tönkölyliszt
  • Grahamliszt
  • Rizsliszt
all_exp.png
 A fentebb felsorolt liszteket minden DM-ben lehet kapni. Biopontos lisztek.
 
  • Zabliszt (lehet kapni a DM-ben is,  de lényegében darált zab, tehát sokkal olcsóbb, ha zabpelyhet veszel és azt darálod le, persze ehhez kell megfelelő eszköz)
  • Kukoricaliszt (még a diéta elején sütöttem vele tortilla lapot, ma már nem nagyon használom, ez nem DM-es volt)

Ezeknek a liszteknek a szénhidrát tartalma kb. 65-70g (100g-ban)

Ha a diétádhoz, vagy amúgyis szénhidrátot szeretnél csökkenteni, akkor az alábbi liszteket javaslom használni magában vagy keverve más liszttel.

Erősen szénhidrát csökkentett lisztek (~6g CH)

Van a Dia wellnessnek és a Norbinak is durván szénhidrát csökkentett lisztje (100g-ban mindössze 6g CH!), amit felesben össze keverhetsz mondjuk zabliszttel, tönköllyel vagy grahammal és már 50%-al csökkentetted a szénhidrát tartalmát a sütidnek... mondjuk :)

zero_es_norbi.png

Régebben szójaliszttel kevertünk még lisztet, ami kb. tiszta fehérje... így azzal is tudod csökkenteni a CH-ot. Manapság a szójával kapcsolatban kétségeim vannak, de erről később.

Közepes mértékben csökkentett lisztek (~35g CH)

norbi_es_50ch.png

Kis mértékben szénhidrát csökkentett lisztek (~50g CH)

...de magas a rost és fehérje tartalmuk

kilofalo_star_dia.png

Az alábbi lisztekkel még nincs tapasztalatom

Néhány gondolat és tapasztalat a lisztekről sütés-főzés közben

  • A fentebb felsorolt lisztek közül szinte már mindet kipróbáltuk, elég sok féle lisztünk van itthon a polcon... Nincs bevált recept, kábé úgy szoktam sütni, hogy amilyen kedvem épp van, olyat kotyvasztok. Vagy a célnak megfelelően (ha épp van). Mert diétánál is van, hogy épp lassan felszívódó szénhidrátra van szükségem nap elején, akkor pl. zabliszt, vagy szeretnék enni valami nasit, de CH már nem nagyon kéne, akkor csökkentek... stb. vagy vendégségbe készül...? Mert akkor nem fogom a méregdrága ZERO6-os lisztből készíteni, marad a tönköly vagy a teljeskiőrlésű.
  • A zabliszt nem úgy viselkedik, ahogy egy lisztnek kellene. Kevert tésztához jó, tehát mindenhez, amihez sütőport kellene hozzáadni (persze mi szódabikarbónát adunk, fúj sütőpor). Hiányzik belőle egy összetevő (nem értek hozzá :D), ami a rendes lisztekben igen, így ha zablisztből szeretnél élesztős tésztát készíteni, akkor búzasikért (más néven vitális glutént) kell hozzá adni. Bio boltokba általában lehet kapni. Kb. 500 Ft, de mivel (ha jól emlékszem) fél kiló liszthez egy-két kis kanálnyi kell, így nagyon sokáig elég.
  • Mint fentebb említettem felejtsd el a sütőport! Szódabikarbónát használj helyette. Sokkal egészségesebb. Nincs tele állományjavítókkal, stb., és ugyanúgy működik vele a tészta.
  • Főzeléket, besamelt vagy egyéb szószt sűríteni tönköly, teljes kiőrlésű vagy graham liszttel szoktam (nem tudom, hogy a zabliszt sűrít-e, még nem próbáltam, most olvasom, hogy elvileg működik, úgyhogy hajrá :). Több helyen olvastam, hogy keményítővel sűrítenek, én még nem használtam, de a keményítős dolgokról azt olvastam, hogy nem szabad sokáig főzni, mert akkor elveszíti a sűrűségét az étel. Lehet, hogy valamivel magasabb lesz a szénhidrát tartalma a főzeléknek, ha lisztezed, de szerintem minimálisan, mert nem fél kiló lisztet kell bele önteni, hanem 1-2 kanál, nagyobb adag esetén 3 evőkanállal. És mivel lassan felszívódó lisztekről beszélünk kevésbé leszel éhes egy főzi után. Igazából nem is nagyon értem, hogy sok embernek miért van gondja az egészséges lisztes sűrítéssel... sokan próbálnak máshogyan trükközni, de szerintem felesleges. Belefér és egészséges.
  • Öcsém szakács és folyton azzal jön, hogy de ő nem süt ilyen lisztekkel, mert teljesen máshogy viselkednek a különböző lisztfajták. Biztos, hogy igaza van, de ez a mi (nem az övé :D) életmódunkban egy hülye kifogás. Valószínűleg nem úgy viselkednek a lisztek (főleg ha 3 félét keverek össze), mint a finom liszt, valószínűleg a muffin nem lesz 3x akkora csak 2x akkora, de higgyétek el, hogy az ízük hibátlan lesz! És a fentebb felsorolt lisztekből sütött süteményekre, kenyérre, pitára, tortára, muffinra, pogácsára, pizzára, galuskára, tésztára még eddig senkinek nem volt panasza.
  • Dia-Wellnessnek egyébként ajánlom átböngészésre a termékeit, nem csak a liszteket, jó cuccaik vannak. De én sosem próbáltam ki, az ilyen előre bekevert palacsinta, sütemény, pizza, piskóta meg franc se tudja minek elnevezett lisztjeiket. Biztos jók, csak drágák, és akkor már én is ki tudom keverni azt a palacsintát :)

Recept ajánló kenyérhez, zsemléhez így a végére...

zita_receptek.pngReceptek és képek: http://ujtukorkepem.net63.net/ 

2 komment

Címkék: Liszt Ajánlott alapanyag vagy termék

A bejegyzés trackback címe:

http://eletmodvaltasrafel.blog.hu/api/trackback/id/tr125135504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

v.kristyn (törölt) 2013.04.22. 22:20:02

Szia Woluz!
Szeretnék érdeklődni, hogy sütik, kekszek készítéséhez milyen lisztet használsz?
Mit javasolnál? Köszi a választ előre is!
Üdv. Kriszta

woluz 2013.04.23. 11:00:39

@v.kristyn: Szia!
Attól függ, hogy mi célból készül :) De mindig keverek, sosincs tiszta sütés nálunk. Zabliszt -Dia wellness -50%CH - Kilofaló liszt harmad arányban mostanában bevállt. Ha vendégségbe készül általában zab és tönköly fele-fele, mert így viszonylag gazdaságos. Anyukám szerint kevert sütiken sokat tud dobni a durum liszt vagy a durum rétesliszt. Könnyebb lesz tőle a tészta. Kekszekhez szintén keverünk. Lehet kísérletezni bátran, attól függően, hogy milyen lisztet sikerül beszerezni, nagyon mellényúlni szerintem nem lehet :)